HALLÅ DÄR: HJÄRNPODDAREN PONTUS

FOTO: Linda Ohlson

Podcasten ”Mellan Öronen” har premiär!

Årets kanske mest upplysande podcast ”Mellan Öronen” om hjärnan och alla dess funktioner har premiär den 23:e januari. Bakom den står hjärnforskaren Helena Backlund Wasling och neurologerna Daniel Jons och Pontus Wasling. Sinnet tog tempen på den sistnämnda.

Hej, Pontus! Kan du beskriva vad ”Mellan öronen” handlar om?

Vi kommer prata med olika personer vi mött, ofta patienter vi haft, antingen om att de har mist ett sinne eller har fler sinnen än andra. Till exempel någon som har väldigt bra doftsinne eller minne. Sedan pratar vi också kring olika teman, till exempel doft eller minne eller hallucinationer. Vi kommer varva intervjuer med prat. Det ska vara lättlyssnat för alla och tanken är att det ska styras till viss del med hjälp av frågor från lyssnarna.

Hur kom ni fram till att ni ville göra en podcast?

Daniel kom på idén att göra en podcast och vi tänkte att ”det kan vi väl göra”, det är ett bra sätt att nå ut med kunskapen vi har.

Varför är hjärnan så intressant?

Det är ju där allting händer! Alla våra upplevelser, känslor och tankar – det är ju där de uppstår. Allt vårt medvetna liv finns där.

Jag har läst att vi bara använder 10% av vår hjärnkapacitet, kan det verkligen stämma?

Det är en vanlig missuppfattning. Det är en seglivad myt från artonhundratalet och stämmer alltså inte. Vi använder hela hjärnan, men inte maximalt hela tiden. Alla nervceller vi har är aktiva i princip hela tiden. Så det är helt fel!

Vilken är din favoritfunktion i hjärnan?

Det som är allra mest spännande är hur medvetandet uppstår, hur vi kan uppleva ett jag som blickar ut över världen. Man vet inte riktigt när det här uppstår. Det är konstigt hur det kan gå till.

Vad är det mest överraskande med hjärnan som inte många känner till?

Hur olika information processas i olika delar av hjärnan och smälts ihop till en helhet, att olika delar av hjärnan kan ta olika beslut som dessutom kan gå emot varandra. Men det finns jättemycket spännande, hur känslor uppstår till exempel. Det är ingen som riktigt vet.

Pontus, du är ju minnesexpert (Pontus släppte boken ”Minnet, fram och tillbaka” 2013, reds. anm.). Vad är det mest intressanta med minnet?

Hur dåligt det egentligen är, hur minnen förändras över tid och är formbara. Att vi medvetet och omedvetet förändrar våra minnen så att de anpassas till oss. Och skillnaden mellan vad vi tror att vi vet och vad vi faktiskt vet är väldigt intressant.

Avslutningsvis, hur nördiga är ni på en skala 1-10?

Det kanske är jag som är mest nördig kan jag tänka mig, men minst en åtta.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: En intervju med oss i webbtidskriften Sinnet – Mellan öronen

Comments are closed